Οι περισσότεροι γονείς, πριν αποκτήσουν παιδιά, ονειρεύονται να τα μεγαλώσουν ειρηνικά, με συμπόνοια και κατανόηση. Ονειρεύονται μια καθημερινότητα γεμάτη στιγμές όμορφης σύνδεσης με το παιδί. Στιγμές ροής, ευκολίας και συνεργασίας.
Όταν το παιδί έρχεται στον κόσμο, καθώς μεγαλώνει και οι ανάγκες του για αυτονομία και ανεξαρτησία αυξάνονται, η καθημερινή ζωή με ένα ή περισσότερα παιδιά μπορεί να έχει μεγάλες δυσκολίες όσον αφορά στη ροή και τη συνεργασία. Τα παιδιά έχουν τις δικές τους ανάγκες και τον δικό τους ρυθμό, που συχνά δεν συντονίζεται με αυτόν των ενηλίκων.
Οι αγωνίες και οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, η ένταση, η κούραση, οι απογοητεύσεις επηρεάζουν τις αντοχές, την έμπνευση και την υπομονή μας.
Ίσως να πιάσουμε τον εαυτό μας να φωνάζει, να καταφεύγει σε τιμωρίες ή επιβραβεύσεις, να απειλεί ή και να χτυπά ένα παιδί. Συχνά, ο θυμός που μας οδηγεί σε τέτοιες συμπεριφορές ακολουθείται από ενοχή και ντροπή. Μπορεί να απογοητευόμαστε με τον εαυτό μας στον ρόλο του γονέα ή να μην γνωρίζουμε πώς να συμπεριφερθούμε, όταν τα πράγματα ζορίζουν.
Η ομάδα αυτή:
-
- έχει στόχο την εκπαίδευση των γονέων στη Μη Βίαιη Επικοινωνία και την πρακτική εξάσκηση πάνω στα εργαλεία της, ώστε να αναπτυχθούν στην πράξη και να αυτοματοποιηθούν νέες δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας μέσα στην οικογένεια
- έχει βιωματικό χαρακτήρα και περιέχει πρακτικές ασκήσεις πάνω σε παραδείγματα της καθημερινής ζωής, παιχνίδια ρόλων κ.α.
- στοχεύει να μας βοηθήσει να καλύψουμε ανάγκες για μάθηση, εξέλιξη, ενδυνάμωση, ασφάλεια, αυτοπεποίθηση, κοινωνικοποίηση, κοινότητα, αλληλεγγύη, υποστήριξη.
Ενδεικτικά, θα μάθουμε να:
-
- να ακούμε τα παιδιά με ενσυναίσθηση και να μαντεύουμε τα συναισθήματα και τις ανάγκες που κρύβονται πίσω από τις φαινομενικά ‘’ακατανόητες’’ ή ‘’δύσκολες’’ συμπεριφορές τους και τα ‘’άγρια λόγια’’
- να διαχωρίζουμε το ‘συνδέομαι με ενσυναίσθηση’ από το ‘σου κάνω το χατίρι’
- να βάζουμε όρια με φροντίδα, σεβασμό και ενσυναίσθηση
- να μένουμε συνδεδεμένες/οι με τις αξίες μας για την ανατροφή των παιδιών, ακόμα και σε δύσκολες στιγμές κούρασης, έντασης ή κρίσης
- να επικοινωνούμε με σεβασμό και καθαρότητα τα δικά μας συναισθήματα και ανάγκες και να εντοπίζουμε την κατάλληλη στιγμή για αυτό
- να ισορροπούμε τη φροντίδα των αναγκών μας με αυτές των παιδιών
- να χρησιμοποιούμε τη δύναμή μας προστατευτικά και όχι τιμωρητικά
- να κινητοποιούμε τα παιδιά δίχως τον θυμό, την ντροπή και την ενοχή
- να διαμεσολαβούμε σε παιδιά και ενήλικες για την επίλυση συγκρούσεων, ακούγοντας ισότιμα τις ανάγκες όλων
Περισσότερες πληροφορίες
Για οποιαδήποτε απορία δεν καλύφθηκε εδώ, επικοινωνήστε με τη Στέλλα στο 6946.628.795
Για να μάθετε περισσότερα για τη Στέλλα πατήστε εδώ
Για να μάθετε περισσότερα για τη Μη Βίαιη Επικοινωνία πατήστε εδώ
Παρακολουθήστε τα εισαγωγικά βίντεο του Marshall Rosenberg εδώ