Στέλλα Κουκουγιάννη
Η Στέλλα είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια Μη Βίαιης Επικοινωνίας από το κέντρο CNVC των Ηνωμένων Πολιτειών. Αρχικά, σπούδασε Λογοθεραπεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και εργάστηκε με παιδιά & γονείς, σε διεπιστημονικές ομάδες, για πάνω από 18 χρόνια. Με κύριο ενδιαφέρον την ανθρώπινη σύνδεση και επικοινωνία, εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, συμμετέχει, μελετά και εκπαιδεύεται σε μεθόδους και προσεγγίσεις που ενδυναμώνουν τη σχέση με τον εαυτό και τους άλλους.
Περισσότερα
Αγαπώντας τη γνώση, τη μάθηση και τη συνεχή επαγγελματική εξέλιξη, έχει επίσης εκπαιδευτεί στην αυτογνωσία του Ταο και την Παραδοσιακή Κινέζικη Βοτανοθεραπεία, τη μέθοδο Pilates (Basi Pilates 500h), το Τhai Massage (Ong’ s Thai Massage school Thailand) , τη Yoga Nidra, τo Baby Massage (ΙΑΙΜ), την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα (ΑΣΟΕΕ), την Τέχνη της Συμμετοχικής Ηγεσίας (Art of Hosting), το Attachment Parenting (Attached at the Heart parent educator), τα Σχολεία του Δάσους κ.α.
Το 2012 πρωτοσυνάντησε και ερωτεύτηκε τη Μη Βίαιη Επικοινωνία. Έκτοτε, δεσμεύτηκε στη μελέτη, την εξάσκηση και την εφαρμογή της Μη Βίαιης Επικοινωνίας στην προσωπική της ζωή και την εργασία της με παιδιά και γονείς. Το 2017 ξεκίνησε την επίσημη Διεθνή Εκπαίδευση του Κέντρου Μη Βίαιης Επικοινωνίας (Center for NonViolent Communication, CNVC). Στα πλαίσια της πιστοποίησής της καθώς και της συνεχούς επιμόρφωσης ταξιδεύει στην Ευρώπη & εκπαιδεύεται δίπλα σε διεθνούς δράσης εκπαιδευτές, μαθητές του Marshall Rosenberg και πρωτεργάτες στη διάδοση και εξέλιξη της Μη Βίαιης Επικοινωνίας.
Παράλληλα, έχει μεταφράσει στα Ελληνικά τη μέθοδο NVC dancefloors και έχει εκπαιδευτεί από την Gina Lawrie και την Bridget Belgrave, ως μια από τις πρώτες, παγκοσμίως, εκπαιδεύτριες εκπαιδευτών της μεθόδου.
Σήμερα, ζει με τον σύντροφό της στα Χανια και εργάζεται αποκλειστικά πάνω στην διάδοση της Μη Βίαιης Επικοινωνίας στην Ελλάδα.
Choose Empathy
Το πρόγραμμα οραματίζεται και δρα προς έναν κόσμο, όπου η ενσυναίσθηση είναι διακριτή στη σκέψη, τη γλώσσα και τη συμπεριφορά μας και καθορίζει την ποιότητα των σχέσεων με τον εαυτό μας, στις ομάδες μας, μεταξύ ζευγαριών, γονέων και παιδιών, στην εκπαίδευση και την επαγγελματική ζωή.
Περισσότερα
Μέσα από ποικίλες δράσεις, όπως ατομικές συνεδρίες, εκπαιδεύσεις, ομάδες πρακτικής, συνεργασίες, καθώς και υπηρεσίες διευκόλυνσης και διαμεσολάβησης, το Choose Empathy δημιουργεί χώρο, για να γνωρίσουμε, να βιώσουμε και να αναπτύξουμε την ενσυναίσθηση προς τον εαυτό και τους άλλους.
Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί ως κύρια εργαλεία του τεχνικές και προσεγγίσεις της Μη Βίαιης Επικοινωνίας, όπως αυτές αναπτύχθηκαν από τον Dr Marshall Rosenberg και εξελίχθηκαν από τους μαθητές του. Παράλληλα, αντλεί εμπνεύσεις από τη Θεωρία της Προσκόλλησης (Attachment theory-John Bowlby), τη Διαπροσωπική Νευροβιολογία (του Dr Dan Siegel) και άλλες προσεγγίσεις.
Μη Βίαιη Επικοινωνία
Η Μη Βίαιη Επικοινωνία, όπως αναπτύχθηκε από τον Dr Marshall Rosenberg και συνεχίζει να εξελίσσεται από τους μαθητές του είναι μια μέθοδος με διαφορετικές πτυχές και εφαρμογές.
Περισσότερα
Ο Dr Rosenberg ήταν κλινικός ψυχολόγος, με επιρροές από τον μέντορά του, Carl Rogers, πατέρα της Προσωποκεντρικής Ψυχοθεραπείας και πρωτεργάτη στον τομέα της Ενσυναίσθησης.
Ο Rosenberg μετακινήθηκε από τον χώρο της κλινικής θεραπείας προς την εργασία με την κοινότητα και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πεδίο της επίλυσης συγκρούσεων. Αντλώντας εμπνεύσεις από τον Gandhi και το κίνημα της Μη Βίας και σε συνδυασμό με τις γνώσεις ψυχολογίας που είχε, δημιούργησε έναν πρακτικό τρόπο επικοινωνίας, με διακριτά απλά βήματα, ο οποίος θα εμπεριείχε αλλά και θα δημιουργούσε ως αντίκτυπο της χρήσης του μια ολόκληρη νέα συνειδητότητα, αυτή της Ενσυναίσθησης, της Σύνδεσης, της Μη Βίας.
Σήμερα, η διδασκαλία της Μη Βίαιης Επικοινωνίας, παγκοσμίως, στηρίζεται τόσο στις φιλοσοφικές της αρχές, όσο και στη διδασκαλία βημάτων που κάνουν αυτή τη φιλοσοφία ζωής πράξη. Η πρακτική των ασκούμενων αφορά στην ενσωμάτωση, τόσο της φιλοσοφίας όσο και των πρακτικών δεξιοτήτων που αφορούν στην επικοινωνία και τη συμπεριφορά.
Φιλοσοφία και πρακτικά βήματα παραμένουν άρρηκτα συνδεδεμένα, για να συνθέσουν τη συνολική εικόνα της Μη Βίαιης Επικοινωνίας.
Η Μη Βίαιη Επικοινωνία απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που επιθυμούν ροή, αρμονία, αποτελεσματική επικοινωνία και όμορφες σχέσεις που στηρίζονται στον αλληλοσεβασμό και τη συνεργασία.
Μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά ως εσωτερική πρακτική, καθώς και ως μέθοδος επικοινωνίας και σύνδεσης από γονείς, δασκάλους, ζευγάρια, ψυχοθεραπευτές, ομάδες, επαγγελματικούς οργανισμούς κ.α.
Ενσυναίσθηση & Επικοινωνία
Ενσυναίσθηση και επικοινωνία βαδίζουν χέρι-χέρι. H ενσυναίσθηση μάς βοηθά να κατανοήσουμε την οπτική και το βίωμα των άλλων, ακόμα και αν βιώνουμε κάτι διαφορετικό ή δεν συμφωνούμε μαζί τους. Μειωμένη ενσυναίσθηση οδηγεί σε μειωμένη επικοινωνία, κατηγορίες, διαφωνίες, παρανοήσεις και παρεξηγήσεις.
Περισσότερα
Ο σύγχρονος δυτικός τρόπος ζωής που χαρακτηρίζεται συχνά από βιασύνη, κούραση και άγχος μειώνει τα επίπεδα ενσυναίσθησης και δυσχεραίνει την καθημερινή επικοινωνία μας, επηρεάζοντας τις σχέσεις μας σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας από αυτήν με τον εαυτό μας.
Η Μη Βίαιη επικοινωνία μάς βοηθά να επανασυνδεθούμε με τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας, δημιουργώντας χώρο για τον εαυτό μας και στη συνέχεια για τους άλλους. Μαθαίνουμε να ακούμε τον εαυτό μας και να λέμε ‘όχι’ χωρίς φόβο και ‘ναι’ μόνο όταν το εννοούμε αληθινά. Γινόμαστε περισσότερο συνειδητές/οί, επανεξετάζουμε τις προτεραιότητές μας και επαναπροσδιορίζουμε τη ζωή μας. Σχέσεις στις οποίες βιώνουμε ροή και επικοινωνία σημαίνουν ομορφότερη ζωή, λιγότερη ασθένεια, περισσότερη ευτυχία και χώρο για δημιουργία και κοινωνική αλλαγή.
Η Μη Βίαιη Επικοινωνία μπορεί να μας βοηθήσει να αρχίσουμε μια νέα ζωή.