ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ
Στις συνεδρίες μας, μέσα σ’ ένα κλίμα ενσυναίσθησης, εξερευνούμε οτιδήποτε σας απασχολεί μέσα από τα μάτια της Μη Βίαιης Επικοινωνίας
Επικοινωνια >
Οι συνεδρίες δημιουργούν τον χώρο και παρέχουν τα εργαλεία, ώστε οι συμμετέχοντες, μέσα σ’ ένα κλίμα ενσυναίσθησης, να εξερευνήσουν οτιδήποτε τους απασχολεί, μέσα από τη ματιά της Μη Βίαιης Επικοινωνίας. Μέσα από ασκήσεις, συζήτηση, παιχνίδια ρόλων και άλλες τεχνικές, μαθαίνουν να αναγνωρίζουν συναισθήματα και ανάγκες στον εαυτό τους και τους άλλους, καλλιεργώντας έτσι δεξιότητες ενσυναίσθησης και αποτελεσματικής επικοινωνίας.
Μεμονωμένα Άτομα
Οι ατομικές συνεδρίες απευθύνονται σε ανθρώπους που επιθυμούν να έρθουν κοντά με τον εαυτό τους, καθώς και να δουλέψουν πάνω στις σχέσεις τους με τους άλλους.
Περισσότερα
Η Μη Βίαιη Επικοινωνία μπορεί να μας προσφέρει βαθύτερη κατανόηση των καταστάσεων που ζούμε, διαύγεια, ενδυνάμωση, καθώς και νέες ιδέες και πρακτικές δεξιότητες, για να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις σε όλα τα πεδία της καθημερινής μας ζωής.
Ζευγάρια
Οι συντροφικές σχέσεις για πολλές/πολλούς από μας μπορεί να αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη ζωή μας.
Περισσότερα
Συχνά, μπαίνουμε σε μια σχέση με την επιθυμία να βιώσουμε σύνδεση, επικοινωνία, κατανόηση, ζεστασιά, αποδοχή, ενσυναίσθηση, ροή.
Οι συνεδρίες απευθύνονται σε ζευγάρια που επιθυμούν να καλλιεργήσουν τη σύνδεση στη σχέση τους, να μάθουν να επικοινωνούν με σεβασμό και να εργαστούν ενεργά προς την ποιότητα της σχέσης που ονειρεύονται. Οι συνεδρίες μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμες (6-10 συναντήσεις) και να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένα θέματα, με στόχο τη λήψη αποφάσεων ή την επίλυση συγκρούσεων.
Στις συνεδρίες αυτές, η Στέλλα συνοδεύει το ζευγάρι, εφαρμόζοντας τις αρχές διαμεσολάβησης της Μη Βίαιη Επικοινωνία. Στις μακροπρόθεσμες συνεδρίες, τα ζευγάρια επίσης έχουν τη δυνατότητα, εκτός από επεξεργασία των θεμάτων που τα απασχολούν, να εμβαθύνουν και στην εκπαίδευση και πρακτική εξάσκηση δεξιοτήτων.
Οι λέξεις που χρησιμοποιούνται σε αυτήν την ιστοσελίδα, ασχέτως θηλυκού ή αρσενικούγραμματικού γένους αναφέρονται σε όλα τα φύλλα και κάθε αυτοπροσδιορισμό ως προς αυτά. Η έννοια ‘ζευγάρι’ αφορά δυο άτομα ασχέτως φύλλου, που επιθυμούν να συντροφέψουν.
Γονείς
Η Μη Βίαιη Επικοινωνία υιοθετεί μια προσέγγιση ειρηνικής διαπαιδαγώγησης και απευθύνεται σε γονείς που θέλουν να χτίσουν βαθιές, ουσιαστικές και υγιείς σχέσεις με τα παιδιά τους.
Περισσότερα
Η αντιμετώπιση πολλών καθημερινών καταστάσεων που προκύπτουν με τα παιδιά (πχ. φαγητό, ύπνος, άρνηση, επιθετική συμπεριφορά κ.α.) επικεντρώνεται στην ενεργητική παρουσία του γονέα, την ενσυναίσθηση, τον διάλογο και τη συνεργασία και σε κάθε περίπτωση αποφεύγει τη χρήση απειλών, ενοχής, ντροπής, επιβράβευσης ή τιμωρίας.
Στις συνεδρίες με τη Στέλλα, οι γονείς επιπρόσθετα μαθαίνουν να συντονίζονται με την αναπτυξιακή ηλικία του παιδιού και να οργανώνουν την οικογενειακή ζωή, με τρόπο που υπολογίζει τις ανάγκες όλων και μειώνει τις ανεπιθύμητες εντάσεις.
Υγιής σχέση με το παιδί σημαίνει σχέση σεβασμού, σύνδεσης και συνεργασίας. Στη σχέση αυτή, ο γονέας έχει εξολοκλήρου την ευθύνη να θέσει τις βάσεις καθημερινά με κάθε λέξη, κοίταγμα, άγγιγμα και απόφαση.
Η εργασία της Στέλλας με γονείς αντλεί εμπνεύσεις και συντονίζεται με τη φιλοσοφία του Αttachment Parenting και τη Διαπροσωπική Νευροβιολογία (του Dr Dan Siegel) κ.α.
Εποπτεία
Η καλή πρακτική στα ανθρωπιστικά επαγγέλματα προϋποθέτει, εκτός από την καλή εφαρμογή της εκάστοτε επιστήμης, μια ανθρώπινη σχέση με τον/την πελάτη/ισσα, καθώς και τους εκάστοτε συνεργάτες.
Περισσότερα
Είναι, συχνά, η ποιότητα αυτής της σχέσης που ξεχωρίζει δυο κατά τ’ άλλα εξίσου καλούς επαγγελματίες και διαφοροποιεί τα αποτελέσματα της δουλειάς τους.
Στα ανθρωπιστικά επαγγέλματα ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολές στιγμές και βιώνουν έντονα συναισθήματα.
Η συναισθηματική νοημοσύνη, η ενσυναίσθηση, οι δεξιότητες διαλόγου, η επικοινωνία χωρίς βία και η ικανότητα να μείνουμε σε σύνδεση με τον εαυτό μας και τους άλλους προωθούν τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητα και δρουν ψυχοπροφυλακτικά για όλους/ες στον χώρο εργασίας.
Συχνά, οι μεγαλύτερες δυσκολίες στον επαγγελματικό χώρο αφορούν περισσότερο στις συνεργασίες των ατόμων (συνεργάτες-πελάτες) παρά στο ίδιο το αντικείμενο.
Στις εποπτικές συναντήσεις, δημιουργούμε έναν χώρο αναστοχασμού, πάνω σε καθημερινά περιστατικά που προβλημάτισαν το άτομο, στον χώρο εργασίας του/της.
Με την ματιά της Μη Βίαιης Επικοινωνίας, μέσα από συζήτηση, παιχνίδια ρόλων και άλλα εργαλεία, εμβαθύνουμε στην κατανόηση του περιστατικού, εξερευνούμε διαφορετικές οπτικές γωνίες και ανακαλύπτουμε ενναλακτικές προσεγγίσεις για παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.
Η διαδικασία αυτή υποστηρίζει τόσο τη διεύρυνση της αντίληψης όσο και την ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων, προσφέροντας ουσιαστική επαγγελματική ανάπτυξη.
Οι συνεδρίες αφορούν οποιονδήποτε/οποιαδήποτε επαγγελματία επιθυμεί να εξελιχθεί στον τομέα των ανθρώπινων σχέσεων και να εμπλουτίσει τις δεξιότητές του/της.
Ενδεικτικά επαγγέλματα που μπορούν να ωφεληθούν άμεσα από το μοντέλο της ΜΒΕ είναι ειδικοί θεραπευτές (λογοθεραπευτές, ειδικοί παιδαγωγοί, εργοθεραπευτές κ.α.) ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές, γιατροί, νοσηλευτές, μαίες, βοηθοί μητρότητας, δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, ενναλακτικοί θεραπευτές κ.α.
Ενδεικτικά περιστατικά που μπορεί να αποτελέσουν κίνητρο για τους/τις ενδιαφερόμενους/ες είναι:
-
- Επαναλαμβανόμενα προβλήματα συνεργασίας με συνεργάτες ή πελάτες
- Πελάτες που διανύουν περιόδους κρίσης και βιώνουν δύσκολα συναισθήματα
- Συμπτώματα θλίψης, άγχους και εξουθένωσης από την εργασία
Ενδεικτικά, μέσω της Μη Βίαιης Επικοινωνίας μαθαίνουμε να:
-
- ακούμε βαθύτερα τον εαυτό μας και τους άλλους, χωρίς κριτική και με περισσότερη κατανόηση
- εκφραζόμαστε με ειλικρίνεια και φροντίδα και να παραμένουμε στη σύνδεση
- ζητάμε καθαρά αυτό που θέλουμε
- λέμε ‘όχι’ και να βάζουμε όρια με καθαρότητα, την κατάλληλη στιγμή και φροντίζοντας τη σχέση
- κάνουμε δύσκολους διαλόγους
- συνδεόμαστε με ό,τι είναι πίσω από τον θύμο, την ενοχή, την ντροπή μας
- διακόπτουμε και να κρατάμε τις συζητήσεις επικεντρωμένες στην ουσία που φέρνει σύνδεση
- δίνουμε και να λαμβάνουμε ουσιαστικές ανατροφοδοτήσεις (feedback)
- είμαστε περισσότερο παρόντες/ούσες
- θρηνούμε και να γιορτάζουμε τα σημαντικά της ζωής